04.01.2006

 

 

DÜNYA HALI HASTAHANESİ ÇIKIŞ MANTIĞI VE ŞEHİRLERDE ÖRGÜTLENMENİN ESASLARI

 

DÜNYA HALI HASTAHANESİ NEDİR ?

 

Uzun ve sabırlı bir çalışmanın sonucu her biri eşsiz ve sadece dokumacısına ait his dünyasını yansıtan el dokuma halılar, üzerlerinden yıllar geçtikçe daha da güzelleşir ve değer kazanırlar. Hatta tarihten gelen bir çok halı ya da kilim, dokunduğu tarihte vuku bulan tarihi toplumsal olayları anlatan motifler içerir.  İşte bu çok değerli sanat eserlerinin korunması ve bakımı doğru olarak yapılamazsa zamanla açılan bir gedik ya da üzerlerine dökülen bir takım kimyasallar sonucunda yok olup gidebilirler. Öte yandan, Türkiye’de ve dünya da her yıl yüz binlerce tarihi ve antika halı ve kilim doğru saklama kurallarına uyulmadığı için çürüyüp yırtılarak yok olmaktadır.

 

Dünya Halı Hastahanesi, kısaca, Dünyada ve Türkiye’deki tamir ve bakım gerektiren değerli ve antika halı ve kilimlerin toplanması suretiyle Türkiye’de tamir edilmesi ve tekrar sahiplerine iade edilmesi projesidir.  Proje sayesinde; dahilde işleme tekniği çerçevesinde yurtdışına hizmet ihraç ederek ülkeye döviz kazandırılması, Türkiye’de istihdama katkı sağlanması, özellikle aktif iş gücü içerisinde düşük bir yüzdeye sahip olan özürlü, kadın işgücü ve eski hükümlülerin çalışma hayatına kazandırılması, mesleki eğitim sistemimize yeni bir meslek alanı kazandırılması, yok olmakta olan el dokuma kültürümüzün yeniden canlandırılması ve tarihten silinme noktasına gelmiş olan antika halı ve kilimlerin yeniden milli servetlerimiz arasındaki yerini alması amaçlanmaktadır.

 

 

 

 

Bu kapsamda,DHH olayında yer alan tarafların beklentilerini gözden geçirerek, örgütlenmenin nasıl olması gerektiğine ve de işi üstlenecek ekibin ne gibi nitelikler arz etmesi gerektiğine bir bakalım.

 

Tarafların beklentileri:

 

 

  1. Ev kadını halısını tamir ettirecek güvenilir yer arayışında olduğu gibi,yapılacak işin kaliteli olmasını da istemektedir.
  2. Halıcının derdi, müşterisine servis vererek ayağını alıştırmaktır - tamirden kazanacağı parayı 2. Planda tutmaktadır -
  3. Acentanın işi mal toplamaktır.
  4. DHH nin işi sevk ve idaredir.
  5. Tamir atölyesinin işi işine konsantre olarak kaliteli iş çıkarmaktır.

 

 Yukarıdaki taşlar yerine oturmadığında şöyle bir manzara çıkıyor.

 

  1. Kadın,kaliteli iş beklentisi ile halıcısına gidiyor.
  2. Halıcı,rast gele tamircisini çağırıyor.
  3. Kadın,yapılan işten memnun olmaya biliyor.
  4. Tamirci zamanında işi almıyor veya veremiyor,sıkıntı doğuyor.
  5. Tamirden gelen iş denetimsiz geldiğinden,olay sıkıntı yaratabiliyor.
  6. Zaten önemli olan,kaliteyi,zamanlamayı ve fiyatı ayarlayabilmektir. Bu olmayınca ilişkiler limoni oluyor.
  7. Küçük tamirci dükkanı bırakıp her yere gidemiyor
  8. Ufak tefek işler için de bir yerlere gitmek tamircinin hesabına gelmiyor..
  9. Tamirci mal bulmak için yayılamıyor
  10. Tamircinin kafası dağınık,ekibi sorunlu olduğu için kaliteli mal yapamıyor.
  11. Tamirci genellikle malı zamanında veremiyor.

 

Bu yüzden halıcı,daima yüzünü güldürecek bir tamirci arayışı içindedir,durum böyle olunca da sık sık tamircisini değiştirmek zorunda kalır. İşte güvenilir,kurumsallaşmış tamir atölyesine ihtiyaç bu noktada belirginleşmektedir. İşte DHH sinin çıkış noktası budur.

 

Acentalık yapılan yörenin kapasite hesabı unutulmamalı :

 

  1. Yerleşim biriminde yaşayan adam sayısı kadar halı vardır.
  2. Bu halılar 100 yılda hastalanırlar.
  3. Yılda hastalanan halıdan hareketle,günlük hastalanan halı miktarını belirlemek lazım.
  4. Günlük  hastalanan halı miktarını 100 $ ile çarparak yörenin kapasitesini bulup buna göre çalışma planı çıkarmak gerekir.

 

Bir örnek ile olayı somutlaştıralım;

 

Her evde oturma grubunda 4m2’lik bir halı ve yemek masasının altında 6m2’lik halı olduğunu varsaydığımızda,  en azından her konutta 10m2 ilk bir halının olduğu söylenebilir. Bu da 2,5 m2 den 4 seccadeye denk gelir. Ortalama bir konutta 4 kişinin yaşadığı varsayılırsa (anne, baba, iki çocuk) dolayısıyla kişi sayısı kadar seccade ebadında halı vardır diyebiliriz. Yani bir anlamda 1 seccadenin fiyatı işi belirleyici nitelik taşımaktadır. Ortalama seccade el halısını parekende fiyatının 500$ olduğunu kabul edersek 250 $ a kadar  tamirini göze alacak olan halı sahibinin bu miktarının yarısı kadar yevmi yeli hasar bulunan halıyı tamir ettirmesi doğaldır diye kabul edersek bulunan yörenin nüfusunu 120$ ile çarptığımızda yaklaşık olarak yörenin kapasitesini hesaplamış oluruz.

 

Bunu da Milas örneği ile somutlaştırırsak,

 

Milas’ın nüfusu 40.000 dir ve en az bu kadar el halısının Milas’ta mevcut olduğundan hareket ile yola çıkalım ve alınan sonucun bunu doğrulayıp doğrulamadığını görelim. Milas’taki 40.000 halının 100 sene içinde tahrip olduğu varsayımından hareketle her yıl hastalanması gereken halı sayısını hesaplayalım. 40.000 / 100 = 400 adet halının Milas’ta hastalanması gerekmektedir.yani 400 /365 gün = 1,1 halının  günde giriş yapması gerekmektedir. Milas’tan bizim halı hastahnesine intikal eden halı miktarına istatistiklerimizden baktığımızda 400 den az olmamak üzere halının tamire geldiğini hayretler içinde görürüz. Bu ölçüm değişik yörelerde aynen yapılmış ve benzer sonuçlar alınmıştır.

 

Bu ölçümden hareketle acente kendi çalışmalarının verimini ölçebilir ve çalışma temposunu ona göre ayarlayabilir.

 

Yörenizdeki tamir potansiyelini hesaplamak için aşağıdaki linki tıklamanız, çıkan Excel tablosunda yörenizin adını ve nüfusunu girmeniz yeterli olacaktır.    

 

TEKLİFİMİZİN MATEMATİĞİ 

 

Bu kazancı elde etmek için gereken donatım ve yapılacak işin tarifi de şöyle olacaktır.

 

Çalışmaların kalıcı olabilmesi için malın doğal olarak yöneldiği aşağıdaki meslek grupları ile teması sıcak tutup zaman içinde onların tamircisi durumuna gelmek için sıkı bir PR ( Tanıtım faaliyetleri programı ) programı hazırlamak gerekiyor.

 

    • Halıcılar
    • Halı tamircileri
    • Antikacılar
    • Halı yıkayanlar
    • Kuru temizlemeciler
    • Temizlik şirketleri – mekanları temizleyenler –
    • Gazete ilanı ile de evindeki tamirlik halıyı vermek isteyen serici müşteriye

 

Halıcılar ve diğer kaynakları dolaşılıp muhabbeti koyulaştıracak bir kişi görevi üstlenirse verim çok kısa zamanda artacaktır. Bu kişi ayrıca halıların tamir ücretlerini ölçebilen bilgisayardan anlayan bir kişi olursa daha iyi olur.

 

 

Konuyu böylece toparladıktan sonra,konuyu destekleyici birkaç yazımız ile yolumuza devam edelim.

 

 

7/12/2005

 

HALI KULLANIMI VE SEVGİSİ İLE İLGİLİ BAZI REALİTELER

 

 

Delikanlılığa adım atana kadar genellikle baba evinde oturan gençlerin halı edinme olgusu pek gündemlerine düşmez. O yaygı,evin bir aksesuarıdır ve kendide evin genci olarak o halı ile yoğrulmuş ,bütünleşmiştir. Kaç defa o halının üstümde başına ne işler gelmiştir. Liseyi bitirip Üniversiteyi okumak için yola koyulunca her ne kadar evindeki halıyı özlese de öyle bir halıyı almaya gücü yetmez.

 

Mecburen çul çaput misali bir yaygı ile birkaç arkadaş bir olup yaşadıkları mekanı süsleyecekler,mekanı fonksiyonel kılamaya gayret edeceklerdir. Üniversite yaşamı ilerlerken,artık yaş 20 nin üstüne çıkmış,kız arkadaşlar flan edinilmiş,eve çeki düzen vermenin zamanı gelmiştir. Hatta beraber yaşamanın planları yapılmaya başlamış,kız oturma gurubu için 4 m2 halı bakmaya bile başlamıştır.

 

Birlikte yaşma kararı, ilk halıyı da birlikte getirir. Çul,çaput ya atılır,ya takas edilir,ya da evin kuytu bir yerine kaydırılır. Yaş 25 i aşmıştır kadın da çalışmaya başlamış maddi durum biraz iyileşince,kadın hemen yemek masasının altı için 6m2 halı bakmayı programına otomatikman alır. Bu halı kaliteli olmak zorundadır. Artık prestij önem taşımakta,seçilen halının türü,kültürel ve sosyal yapının ip uçlarını vermektedir.

 

Yaş 35 e doğru dayandığında evdeki halılar bir daha harman olur. Ucuz ,ayıplı halılar ortalıktan tamamen kaldırılıp yerine daha gösterişli ve prestijli halılar serilir. Beğenilmeyenler ya takas edilir ya da yazlığa flan kaldırılır.

 

Kırkına doğru daha da bilinçlenmiş,zevkleri incelmiş insanlar, halının büyüleyici cazibesine kapılarak kolleksiyoner olurlar. Bu olgu dünyanın her yerinde aynıdır.

 

Yukarıdaki anlatımdan da görüldüğü gibi.her evde en az 2 halı yani 10 m2 lik yaygı olmak zorundadır. Evi dişi kuş yapar derler. Kadına bu 2 halı çok görülürse kadını mutlu etmek pek mümkün olmaz. Normal bir konutun 100 m2 olduğu göz önüne alınırsa 10 m2 tutan bu 2 halının konutun onda bir alanın kapladığı,geriye daha 90 m2 kaplanacak alan kaldığı görülür. Yani bu 1/10 oranındaki alan evin prensesine çok görülmemelidir .

 

İşte dostlar,insanoğlunun hayatında önemli bir yer tutan,özellikle el dokuması yaygıların,insanoğluna paralel yaşamları böyle başlayıp,böyle sürüyor. Bu olgu bilinen en eski halı olan 2500 yıllık Pazirik  halısından beri devam ediyor. Devam da edecek.

 

Halısız kalmamanız temennisi ile

 

ERDOĞAN ILDIZ

 

 

30/10/2005

 

ESKİ HALININ YOLCULUĞU

 

Halının doğuşundan ölüşüne kadar halının kaderini belirleyen kalitesidir. Nasıl ki altın çamurda çirkefte kalmaz muhakkak ondan anlayan biri tarafından alınıp yıkandıktan sonra ya cepte ya kasadaki yerini alırsa,kaliteli halı da eninde sonunda ondan anlayanın eline geçer onarılır ve bir koleksiyonun parçası olur. Bu temel yaklaşımdan hareketle şimdi de bu işin nasıl geliştiğine bir bakalım. Konunun basamaklarında yer alanları sıralayarak işe başlayalım.

 

  1. Halıyı dokuyan kişi ve Halının dokunduğu yöre. :

 

Halının tüm hayatı boyunca bu konu merak edilecek ve fiyatı etkileyen bir husus olacaktır. Her dokuyucunun karakteri ve yörenin yapısı bu sanatı etkilediğinden oluşumların farklılıkları ürünleri de otantik kılmaktadır. Bir dokuyucunun sanatı diğerinden baskın gelmekte fiyatta buna göre farklılaşmaktadır. Dokuyucu icra ettiği sanat konusunda devamlı yorumlar almakta bu onun yaşamının bir parçası olmaktadır.

 

  1. Halının kendisi :

 

Her ne kadar kaliteyi belirleyen 5 unsur her yörede benzerlik gösterse de dokuyucunun kompozisyon yapma seçeneği ile ürün çok farklı bir yapıya kavuşabilir. İşte antika değeri çıkaracak da bu farklılıklardır. Halıların arz ettiği işte bu farklılıklardan doğan otantiklik,daima halı üzerine de yorumlar yapılmasına yol açmakta sohbetleri süsleyen bu bilgi alış verişleri hafızalarda yerini almaktadır.

 

  1. Halıyı satın alan veya kullanan kişi ve kullanım tarzı :

 

Halı dokuyan tarafından çeyiz olarak kutlanılıyorsa ihtimam görür ,hor kullanılmaz. Satın alan biri tarafından kullanılıyorsa kullanıcının görgü,bilgi ve sosyal durumuna göre kulanım tarzı değişeceği için yıpranma süreci de farklı olur. Bu kuşanıcının yine de hafızasında halısı ile ilgili ilk el bilgiler mevcuttur. Bu bilgilerin mevcudiyeti halıya saygısını ve ihtimamını canlı tutar. Halı hakkında bilgisi olduğundan da sohbetlerinde halı yer tutar,halısını başka halılar ile kıyaslar değerini hep araştırır.Hasar meydana gelirse de kendi yapmaya çalışır,becereceği iş değilse paraya kıyıp tamire verir. Genelde tanıdık bir halıcı kanalı ile malını tamir ettirir.

 

  1. Daha sonraki kullanıcılarının görgü,bilgi düzeyinin trendi :

 

Miras yolu ile veya başka bir nedenle kullanıcısı değişen halılar genellikle daha hoyrat kullanıcılar ile karşılaşırlar,bilgi,görgü,hürmet trendi genellikle aşağı doğru gider bu da yıpranma sürecini hızlandırır. Sohbetlerde halı konusu daha flu geçer. Yıpranan halısını tamir ettirme eğilimindedir. Halı ata yadigarıdır. Halı hakkında kulaktan dolma bir miktar bilgisi olduğundan halıya hala hürmeti vardır. Hasar meydana gelirse paraya kıyıp tamire verir. Genelde tanıdık bir halıcı kanalı ile malını tamir ettirir.

 

 

  1. Halının hal-i hazırdaki kondisyonu ve Son elin halıya yaklaşımı :

 

Halının mevcut sahibinin ilgisi halısına karşı azalmış ise ve halının kondisyonu da hiç de parlak değilse,vereceği tamir  parası gözünde büyüyecektir. Bir yandan halının değerini merak edecek,bir yandan da vereceği onarım parası ile bir oran tutturmaya doğu hesaplamalar yapacak ancak temayülü yeni bir halı almaktan yana doğru ağırlık taşıyacaktır. Halının durumu iyi ise ufak tefek tamirleri göze alacaktır. Bu tamir işlemini de tanıdık bir halıcı kanalı ile yaptıracaktır.

 

  1. Son elin maddi durumu :

 

Genelde elinde hasarlı halı olan,halı bilgisi ve sevgisi zayıflamış 2. ve 3. kuşak kullanıcılar, başlarına bela olan bu kullanmadıkları halıdan kurtulma eğilimi içindedirler. Genellikle de paraya ihtiyaç duyan bu kesit,elindeki bu değeri paraya çevirebilmek için çevrelerindeki halıcılara baş vurular.

 

  1. Çevrede halıdan anlayanın olup olmadığı :

 

Genelde halısının değerini öğrenmek için halıcıya giden halı sahibini bekleyen manzara şöyledir. İlgisiz bir tavır ile getirilen halıya bakıp,kem küm edip,net bir şey söylemeyen halıcı. Halıya da alıcı çıkmaz ve neticede şayet arzu ederse birkaç arkadaşına gösterip fiyat aldıktan sonra kendilerine döneceğini söyleyerek halı sahibini yıldırma politikasına girer. Gayesi malı ucuza kapatmaktır. Çevresinde halıdan anlayan biri yoksa,danışacak yol gösterecek birinin eksikliğinden dolayı elindeki halıyı kurnaz halıcıya kaptıracaktır. Şayet bu konuda danışacağınız bir yer yoksa sitemizden yararlanarak halınızın değerini bulabilirsiniz. (Antika Halı Değer Hesaplaması)  Burada önemli olan elinizdeki halının muadili halının perakende fiyatını koymaktır. Bunun içinde piyasada ufak bir araştırma yapmak yeterli olacaktır Çevresinde halıdan anlayanlar varsa halı hakkındaki bilgi görgüsü arttıkça ona daha iyi fiyat veren çevrelerle temasa geçerek halısını değerlendirecektir, veya halısını onartıp ona sevgi ile sarılacaktır veya onarttığı halıyı değerini bulup satacaktır.

 

  1. Halıya değer biçenlerin maddi durumları :

 

Her malın değeri alan ile satan arsında belirlenir. Hariçten gazel okunmaz. Malın Avrupa’nın filan ülkesindeki değer,Amerikanın filan yerindeki değerine  göre değer biçilemez. Bulunulan yerdeki değeri cari değerdir. Oradaki insanların alım gücü ile belirlenir. Parayı sayamayanın da biçtiği değer geçerli sayılmaz. Dolayısı ile alıcı ya halının parasını sayacak veya başka bir halı ile takas edecektir.

 

  1. Halının onarılma imkanı ve fiyatı :

 

Genelde, onarılmış haldeki eski bir halının, esnaf arasındaki alım satım değerinin yarısı değerinde bir hasarlı halıya o değerin % 20-30 değeri kadar da tamir bedeli ödeyerek olayı karlı kılmak hedeflenmektedir.dolayısı ile bu değeri bilen kesite bakmak gerekir . Bu kesitte bulunanlar şöyle sıralanabilir.

 

a-    Halıcı

b-   Tamirci

c-    Antikacı

d-   Koleksiyoncu

     

Yukarıdaki 4 kişiden halıcı malı tamir ettirip satmaya en az istekli olandır.Malı olduğu gibi satıp hemen parasını cebe indirmeye meraklıdır. Tamirci de, tamirlik iş ağır, mal kelepirse malı alıp tamir etmeye yanaşır,yoksa para bağlayacak gücü yoktur.  Halıcı ile tamirci anlaşamazlarsa ikisi de ayrı ayrı antikacı veya kolleksiyoner peşine düşer. Onlara malı aldırır ve tamir ettirirler herkesin işi de görülmüş olur.

 

  1. Halının onarımı :

 

Halının onarımını şu dengeler sağlamaktadır;

 

a-    İLK KULLANICILAR,Hasar meydana gelirse de kendi yapmaya çalışır,becereceği iş değilse paraya kıyıp tamire verir. Genelde tanıdık bir halıcı kanalı ile malını tamir ettirir.

b-   İKİNCİ,ÜÇÜNCÜ KUŞAK KULLANICILAR Hasar meydana gelirse paraya kıyıp tamire verir. Genelde tanıdık bir halıcı kanalı ile malını tamir ettirir.

c-    UYANIK HALI SAHİBİ, halısını onartıp ona sevgi ile sarılacaktır. Genelde tanıdık bir halıcı kanalı ile malını tamir ettirir.

d-    Dolayısı ile alıcı ( Halıcı ) ya halının parsını sayacak veya başka bir halı ile takas edecektir.

 

 

Yukarıda bahsedilen 4 yoldan halıcıya intikal eden halılar. Değişik açılımlara konu olmaktadır.

 

a-    Halıcı halıyı almış ve tamirciye tamir etmesi için vermiş ise, veya

b-   Halıcı malı almış tamirciye satmış ise, veya

c-    Halıcı malı almış bir antikacıya satmış ise, veya

d-   Halıcı malı almış bir koleksiyoncuya satmış ise, veya

e-    Bir koleksiyoncu veya antikacı, bir eski halıyı herhangi bir yerden alıp tamirciye getirdiyse

 

Tamircilerin her hal-ü karda bu kesitler ile temasları bulunmaktadır. Bu anlamda toplu mal bulmak için önce tamircilerden başlayıp piyasayı iyice tanımak,onlara mal bulabileceğimizi,mal alabileceğimizi vurgulamak isabet olabilir.

 

  1. Bir kolleksiyonere antika halının satımı :

 

Neticede Antika halıya parayı ödeyen koleksiyoncu dur. Sistemi çalıştıran motor gücü buradan gelmektedir. Bu tür insanlar ve adamları ( antika danışmanlar,iç mekan dekoratörleri vs. ),mezatları,antikacıları,eski halı satan mağazaları tarayarak,yatırım eğeri olan mal alırlar. Halıcılar,antikacılar,tamirciler,mezatlar bunlar ile temas halindedirler.

 

 

12 Halı tamir olayında yer alanların listesi:

 

a-    İLK KULLANICILAR,Genelde tanıdık bir halıcı kanalı ile malını tamir ettirir.

b-    İKİNCİ,ÜÇÜNCÜ KUŞAK KULLANICILAR Genelde tanıdık bir halıcı kanalı ile malını tamir ettirir.

c-    UYANIK HALI SAHİBİ. Genelde tanıdık bir halıcı kanalı ile malını tamir ettirir.

d-   Halıcı ya halının parasını sayacak veya başka bir halı ile takas edecektir. Hasarlı malı ya satacak ya da tamir ettirecektir.

e-    Halıcı malı almış tamirciye satmış ise, veya

f-     Halıcı malı almış bir antikacıya satmış ise, veya

g-   Halıcı malı almış bir koleksiyoncuya satmış ise, veya

 

 

Yukarıdaki listeden de anlaşılacağı gibi eski halının başlangıçtan kolleksiyonere kadar olan yolculuğunda kilit dadamı halıcılar oynamaktadır. Onlar sektörün sahibi olduklarından selektörün ekmeğini de onlar yemekte,bütün yollar onlara çıkmaktadır.

 

 NETİCE VE KARAR

 

1-    Yurt dışında da halıcı,tamirci,antikacı,kolleksiyonere ilk ağızda yönelmek verimi  artıracaktır.

2-    Mallar halıcılar kanalı ile antikacı ve tamircilere akmaktadır

3-    Tamirciler antikacılar ve dükkanlar ile  temas halinde olduklarından onlar kanalı ile gidilip,mal alacağız senaryosu ile elinde toplu mal olanların malı tamir için alınabilir.

 

 

ERDOĞAN ILDIZ

 

 

2/12/2005

 

HALICILARA VERİLMEK İÇİN HAZIRLANAN DHH BROŞÜR METNİ ÖRNEĞİ

 

 

DHH ( DÜNYA HALI HASTAHANESİ ) Nedir ?

 

Rusya’da St.Petersburg şehrindeki Hermitage müzesinde muhafaza edilen, M.Ö. 3-5 yy da yapılmış olduğu otoritelerce kabul gören,2500 yıllık dünyanın en eski halısı olan Pazirik Halısından buyana el dokuması halı asırlardır hayatımızda hep vardı ve de var olacaktır.Trendler ne olursa olsun bu değişmez  bir gerçektir. Anadolu’ya yerleştiğimizden bu yana milyonlarca m2 halı dokunmuş ve halen dokunmaktadır. Dokunmuş olan bu halıların bir kısmı hasarlı veya hasarsız olarak müzelere kaldırılmış,bir kısmı satılarak yurt dışına gitmiş,bir kısmı da halen kullanılan mekanlardadır.Türkiye’de halen vatandaşın elinde bulunan 70 milyon civarında çeşitli değer guruplarında halı mevcuttur ve doğal olarak zamanın ve koşulların etkisi ile  bu halılar yıpranmaktadır. Yıpranan bakıma muhtaç hale gelen bu önemli kültür varlıkları,aynı zamanda önemli bir maddi potansiyele sahiptirler. Aileden,atadan kalan  veya ev ihtiyacı çerçevesinde alınan ve de koleksiyonu yapılan bu halıların bakımına mal sahibi,maddi ve manevi değeri ile orantılı bir bütçe ayırmak zorundadır. Tabii bu konu bütçe ayırarak kapanmıyor. İçine sineceği tamiri yaptıracak güveneceği bir tamirci bulması da şart. İşte en zorlandığı nokta burasıdır. Halısı hakkında güvenilir bilgi alacağı,malını iç huzuru ile teslim edeceği yer arayışı hiç bitmiyor. İşte DHH 40 yılın deneyimini bu arayışta olan kitlelerin hizmetine sunmak için kurulmuş bir organizasyondur. Önce kalite sloganı ile yola çıktık 40 yıldır her yaptığımız işte işin tepesine oynadık titiz servis anlayışımızla,ucuz işe de hiç itibar etmedik. Yapımız bu,zihniyetimiz bu. Aynı felsefeyi paylaşanlar ile yol aldık bunca yıl. Şimdi de aynı felsefeyi paylaşacak dostların arayışı içindeyiz.

 

Bildiğiniz gibi halı tamir işi öncelikle güven ve kalite işidir. Günümüzde eline iğne alan tamirciyim diye geçinmektedir. Yaptığı yama gibi tamirin hatalarını, boyama ile kapamaktadır. Bir çok halıcı tamir konusunda uzman olmadığından, tamirci yaptığı bu aldatmaca ile günü kurtarsa da işin ayıbı bir müddet sonra ortaya çıkmaktadır. Zaman, yanlış seçilmiş ipin farkını ve boya ile yapılan rötuşun foyasını affetmemektedir. Neticede halının sahibi,güvendiği malını teslim ettiği halıcıyı sorumlu tutuyor. Halıcı prim kaybediyor,belki de müşterisi halıcının bu hatasını affetmeyip,bir daha o dükkana uğramıyor. Lekelenen ismin tamiri ise halının tamirden daha zor.

 

İşte bu çıkış noktasından hareketle,bu soruna bir çare olarak,ILDIZ GRUP 40 yıllık dünya halı piyasası birikimini DÜNYA HALI HASTANESİ projesi adı altında yurt içi ve yurtdışı müşterilerinin hizmetine sokmuştur.

 

DÜNYA HALI HASTANESİ Avrupa’dan Amerika’ya kadar bütün gelişmiş ülkelerde

acentelikler yoluyla büyüyen bir organizasyondur.

 

Sorunlar ?

 

Bilindiği  gibi el dokuması halı tamirinde,kaliteli işi, uygun fiyat ile yapan ve yaptığı işin arkasında,verdiği servis garantisi ile duran halı tamircisi çok nadirdir. Genelde kaliteli iş yapılmadığı gibi, yüksek fiyatlar ile iş alınıp,buna rağmen kalitesiz iş yapılarak  müşterinin beklentisi karşılanmamaktadır. Ayrıca ekipten mahrum tamircilerin işi zamanında vermeleri de çoğu zaman mümkün  olmamaktadır.

 

Kendi küçük dükkanında çalışan tamirciyi denetleyen usta çırak ilişkisi de olmadığı için,kişinin verimi fevkalade düşük olduğu gibi, yaptığı işte de kaliteden de söz edilemez. Kurumlaşmamış yerlerin randımanının düşük olduğu hepimizin malumudur. Ferdi iş yapan yerlerdeki denetim eksikliği,şu mahsurları beraberinde getiriyor:İşi yapan işinin hatasını ya gizliyor ya da göremiyor. Sorun buradan kaynaklanıyor.

 

Neden DHH?

 

Çalışan insan kalitesi yönünden DHH ekibine  baktığımızda mesleğe 30-40 yılını vermiş uzman bir kadro görmekteyiz.Bu uzman kadro geleneksel örgütlenme tarzı ile askeri bir disiplin içinde çalışmaktadır ve sapmaz bir oto kontrol vardır. Çıraklar kalfalar tarafından, kalfalar ustalar tarafından denetlenmekte,ustaları ise atölye sorumlusu denetlemektedir her atölyemizin ideal kadrosu 55 kişiden oluşmaktadır. Bu atölyelerden gelen mal Ildız Halı Çiftliğindeki genel denetim ve rötuş atölyesi eksperlerince denetlenmekte,son olarak da 40 yıllık eksper kişi olarak Erdoğan ILDIZ’ın denetiminden geçmektedir. Böyle bir denetimin güvencesini verebilecek tamirciyi bulmak neredeyse imkansızdır. Bunun maliyetine zaten güç de yetmez.

 

Yapılan kalite deneyimlerini markalaştıran bir kalite kontrol etiketimiz mevcuttur. Halının sırtına zımbalanan bu etiket ile halıya yapılan tamirin 4 aşamada kontrolden geçtiği ve bunun Dünya Halı Hastahanesi tarafından kalite güvencesinde olduğu belirtilmektedir. Nasıl ki tüketicinin kafasında ” Channel ” güvenilir bir dünya markası ise “ Dünya Halı Hastahanesi “ etiketi de kendi alanında benzer bir dünya markası olma iddiasındadır.

 

Dünya Halı Hastanesi her gün büyüyen,genişleyen bir organizasyondur. Kalite ve fiyat üstünlüğü olayı büyütmektedir. Kalitedeki üstünlüğümüzün nereden geldiğini bir nebze olsun gördük. Bir de fiyat konusuna gelelim.

 

Atölyelerin 55 kişilik olmasının getirdiği paçal maliyet,doğru fiyatlandırma stratejisi, hammadde teminindeki kolaylıklar vb nedenlerle istikrarlı ve uygun fiyat verilmektedir. Bunu denemek için bir telefon 0252-5355119 veya bir e-mail: iskender@eracarpets.com  adresine gönderilmesi yeterlidir.

 

Uzman personelimiz işyerinize gelerek durum tespit formunu dolduracak ve fiyat teklifini anında veya büroya döndüğünde İnternet üzerinden hesaplama yaparak size sunacaktır. Bizim tarzımızda örgütlenmemiş olan diğer tamirciler için bu tarz çalışma mümkün değildir.

 

Vasat bir tamircinin her yere,her şehir e yetişmesi fiziken mümkün değildir. Bizim ölçümle ve İnternet üzerinden  yaptığımız fiyatlandırmayı o kafasından ve görerek yapmak zorundadır. Bizim standart olan iş yapma usullerimiz,iş akışını kolaylaştırdığı için,miktarlar büyümekte, birim maliyetler de bu yüzden düşmektedir. Bunun doğal sonucu olarak da rekabet üstünlüğümüz ortaya  çıkmaktadır.

 

Fiyat üstünlüğümüzün yanı sıra fiyatların standart oluşunun getirdiği huzur da bizim marka imajımızda etkili olduğu unutulmamalıdır. Benzer işler için dünyanın her yerine yayılmış olan acentelerimizin verdiği fiyatların aynı olması  diğer tamircilere bir başka üstünlüğümüzdür  diyebiliriz.

 

Dünya Halı Hastahanesi ile çalışmanın başka üstünlükleri daha vardır.

 

Örneğin;

 

Her ülkede DHH acenteliği yapanlar halıcılardan seçilmektedir. Olay toplam kalite yönü ile ele alındığında verilen kaliteli servis sayesinde hem müşteri memnuniyeti artırılacak,hem de ekstra para kazanılacaktır.

 

Tamire mal alma ,verme prosedürü içinde sistemden  geçen halılar bütün dünyada gerçekleşen bu organizasyonun  “ net work “ una kaydolmaktadır. Bu sayede beğenilen,istenilen parçalar geçerken bu halılara fiyat verme ,mal sahibi ile anlaşma imkanları doğacaktır. Sizdeki eski halılar bu sistem aracılığıyla satışa sunulabilecek,müşterinizin halısı değerini bulabilecektir.

 

Anlaşmalı kargolarımız tamirlik halıları adresinizden alacaklar,işlemi biten halıları yine adresinize teslim ederken,bütün bu süreç boyunca halılarınız,sigorta güvencesinde olacaktır.

 

Halılarınız orijinal olarak tamir edildikten sonra birinci sınıf bir yıkama ve bakımdan geçerek müşterinize pırıl pırıl gidecek ve yüksek müşteri memnuniyeti Size yeni satışlar olarak geri dönecektir.

 

Dünya Halı Hastahanesi konusu onlarca yıldır,yüzlerce beyinin ortaya koyduğu bir eylemdir. Bu eylemin daha da mükemmelleşmesi için,yapılan uyarları her zaman değerlendirerek,sistemimizi kusursuz hale getirmeye çalışıyoruz.

 

Bize katılmanızla,deneyimlerinizden alacağımız kuvvet,organizasyonumuzun peşin karı olacaktır. 

 

İşlerinizde Başarılar  Diler

Saygılar Sunarız

 

 

23/7/2005

ACENTALARA HALI HASTAHANESİ YATIRIMININ TANITIMI

 

YATIRIM GEREKÇESİ

 

Yatırım fikrinin oluşmasına yol açan neden/ bu işe niçin girilmek isteniyor?

 

Çıkış fikri :  

 

Türkiye’de 70 milyon insanın yaşadığını var sayalım. Her ailenin 4 kişiden oluştuğunu düşünürsek 17,5 milyon konut var demektir. Bu konutları da ortalama 100 m2 kabul edersek  ve bu 100 m2 konutların sadece 10 m2 sinde halı serili olduğunu düşünürsek. Yaklaşık 1 seccade boyutunda halının 2.5 m2 olduğundan yola çıkarak evde 4 halının olduğunu var sayabiliriz. Bu halde Türkiye de 70 milyon halının var olduğunu kabul etmek gerekir. Bu bakış açısı ile olay değerlendirildiğinde,acentalık alınacak yörede yaşayan nüfus sayısı kadar halının yöre potansiyelinde olduğu var sayımına gelmiş oluruz.

 

TAMİR OLAYININ ÖRGÜTLENMESİ VE AÇILIMLARI

DÜNYA HALI HASTAHANESİ PROJESİ

 

 

Yurdumuzda,Avrupa’da ve Amerika'da örgütlenme demek en az 500 milyonluk bir coğrafyada çalışma alanı bulmamız demektir. Bu noktadan hareketle,şu açılımların ortaya çıkacağı var sayılabilir.

 

1.    Halı Sayısı :

 

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gelişmiş bir ülkedeki insan sayısı ile halı sayısının eşit olabileceği kuramından hareketle bu coğrafyadaki halı sayısının da 500 milyon adet olacağı var sayımından hareket etmemiz gerekecektir.

 

2.    Ortalama Halı Bedeli :

 

Normal bir evde bulunabilen çeşitli ebatlardaki halıların ortalamasının seccade ebadı ile özdeşleştiği ve buradan hareketle bir ülkede veya dünya genelinde ebat ortalamasının seccade ( 120 cm X 180 = 2,16 m2 halı demektir biz bunu yuvarlak hesap 2,5 m2 dersek ) olarak alınmasını prensip olarak kabul edersek ve bir seccade halının, 500 $ bedel ile satıldığını var sayarsak,abartılı bir iş yapmamış oluruz.

 

3.    Göze Alınacak Ortalama Tamir Bedeli :

 

Evindeki halının hasar görmesi durumunda kişi halı bedelinin yarısına kadar bir meblağı tamir bedeli diye göze alabilir. Tamir bedeli bu oranı aştığı zaman yenisi ile değiştirmeyi düşünmeye başlaması kaçınılmazdır. O halde ortalama tamir bedelinin ortalama 100 yıl olarak kabul ettiğimiz halı ömründe bakım ve onarım ücreti olarak 150 dolar olarak almamızda veya bu rakamı yılda 1.5 $ olarak belirlemede bir sakınca bulunmamaktadır.

 

 

 

4.    Bahsedilen Coğrafyada Tamir Olayının Parasal Boyutu:

 

Bu durumda bahsedilen coğrafyadaki nüfus ile 1.5 $ lık bedeli çarpmamız gerekir ki bu da bize bu coğrafyanın yıllık tamir  kapasitesinin parasal değerini 500.000.000 $ x 1.5  = 750.000.000 $ olduğunu gösterir.

 

5.    Hedef Pazar Payı:

 

Çalışılan oranda pazardan pay alınır.

 

Umarız fikir size cazip gelir birlikte çalışma imkanı elde ederiz.

 

İyi çalışmalar dileğim ile

 

Erdoğan Ildız

 

Ildız Şirketler Grubu

Gurup Başkanı

 

 

 

 

                       

 

ERA IS MEMBER OF ILDIZ GROUP OF COMPANIES

WORLD CARPET HOSPITAL IS AN ESTABLISHMENT OF ERA HALICILIK VE PAZARLAMA AŞ

ADDRESS: ILDIZ HALI ÇİFTLİĞİ PİLAVTEPE MEVKİİ , BODRUM KARAYOLU 10. KM MİLAS/ MUĞLA

TELEPHONE: 0252- 5355119, 5355412 FAX: 0252 – 5355413 E-MAIL: ildize@eracarpets.com

www.eracarpets.com.com